Ik ben een veel betere en ethischere belegger dan duurzame beleggingsfondsen. Bovendien maak ik fantastisch duurzame rendementen op mijn investeringen en ik heb impact. Ik maak een verschil. Hoe? Dat leg ik in een drieluik uit. Vandaag deel een, over mijn persoonlijke investeringen. Volgende week over mijn pensioenbeleggingen en over twee weken mijn beleggingen met impact.

Deel 1 – succesvolle investeringen

Ik maak jaarlijks gegarandeerd een rendement van 10% cash, 30% grondstoffen en 50% CO2. Deze investeringen zijn dus echt duurzaam. Bovendien outperform ik de gemiddelde Nederlander met ruim twee derde.

De VN heeft uitgerekend dat huishoudens verantwoordelijk zijn voor twee derde van de wereldwijde CO2 uitstoot. Wij hebben thuis onze verantwoordelijkheid genomen en binnen een jaar onze uitstoot met 50% verminderd tot een derde van het Nederlands gemiddelde. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het is ook verdomd prettig voor onze portemonnee. Hoe?

10% cash rendement (IRR)

In ons jaren 40 rijtjeshuis hebben we het dak (glaswol) en de kruipruimte (schelpen) milieubewust geïsoleerd. Op dat dak ligt de juiste hoeveelheid zonnepanelen om ons geschatte thuisverbruik te compenseren. De oude ketel is vervangen, een bad hebben we niet meer en de nieuwe douche bespaart veel water. Onze Blue Motion Golf is ingeruild voor een i3 en we reizen meer met de trein. De totale investering was net geen 28.000 euro. De besparingen zien er in euro’s ongeveer als volgt uit:

EBITDA

 €  3,500.00 

Totaal lagere kosten

I

 €         0.00   

Rente

T

 €     600.00 

Wegen- en verm. bel. 

DA

 € -1,000.00 

Afschr. auto & panelen

?

 €    -250.00 

Reservering onderhoud

Netto

 €  2,850.00 

Daling kosten (per jaar)

IRR

10.18%

Jaarlijks rendement

30% grondstoffen en 50% CO2

Na een jaar kunnen we de impact van deze cash investering daadwerkelijk uitrekenen. We hebben 600m2 (40%) minder gas hebben gestookt, het waterverbruik is met 50.000 liter (35%) gedaald en we hebben gesaldeerd 95% minder elektriciteit gebruikt. De auto moet natuurlijk laden, maar we hebben 2.500 liter benzine minder in de hens gestoken. Met behulp van de website Praktisch over duurzaam | Milieu Centraal hebben we uitgerekend dat we 30% minder energie en water verbruiken en 50% minder CO2 produceren. Volgens het CBS is de gemiddelde uitstoot per huishouden (2.2 personen) 23.000 kg per jaar. Onderstaand een overzicht van onze impact.

NL gemiddelde

23,000

Huishouden 2.2p

Footprint 2019

14,750

kg CO2

Energie thuis

(2,400)

gas, water, elektra

Mobiliteit

(3,100)

aden vs tanken

Voeding

(1,100)

minder vlees/zuivel

Kleding

(360)

minder

Footprint 2020

7,790

kg CO2

Impact

-47%

Reductie thuis

Versus NL avg

-66%

Ons huishouden 2.8p

De kracht van het niet

Niets doen is ook iets. Want ook minder verbruiken heeft meer impact. Het zou echter zomaar kunnen zijn dat je op een locatie woont, bijvoorbeeld een appartement, waar deze aanpassingen niet mogelijk zijn. Hoe maak je dan impact? Als ik op de website van mileucentraal onze consumptie gegevens invoer, dan blijkt dat 50% van de CO2 uitstoot van ons gezin nog steeds voorkomt uit voeding & kleding. Dat betekent dat een andere actie heel veel directer en efficiënter impact heeft dan die van ons. Een mooi voorbeeld zijn die appels uit Nieuw-Zeeland bij de supermarkt. Ik koop die nooit, ik neem ze liever bij mijn oud-collega en naamgenoot uit zijn boomgaard in Culemborg mee. Biologische en het liefst lokale voeding zonder overdadige verpakkingsmaterialen hebben een enorme impact. Ja dat spul is duur. Maar weet je wat ook duur is en absoluut niet duurzaam is? Kleding kopen omdat het “leuk” is. Een kledingstuk per maand minder compenseert je uitgaven aan onverantwoord eten. En zo is er nog veel te leren over de positieve impact van het “niet”. Vlees, roken, vliegen, verpakkingen, autorijden. Het gaat niet om absoluut niet, minder is ook meer “niet” en heeft meer impact.

Conclusie

Vandaag is het morgen waar je je gister zorgen over maakte. De VN maakt zich hele grote zorgen over ons klimaat, onze voedselvoorziening, onze ecologie. Politici en economen moeten zich schamen. Het leiderschap om de noodzaak te duiden ontbreekt volledig. Ik maak me ook zorgen en probeer zoveel mogelijk impact te hebben. Daarom wacht ik niet op guidance of leiderschap.
De ironie is dat deze impact onze levensstijl nauwelijks veranderd heeft en er zeker niet minder leuk van is geworden. Het enige is dat ik een half uur per week langs de weg aan de laadpaal hang. Het kost dus wat tijd en moeite maar we verdienen er meer mee en houden er een goed gevoel aan over. Dat gulden resultaat gun ik u ook.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541