In het laatste deel van dit drieluik mijn impact op iets dat veel dan mij groter is. En iets dat nog niet is maar alle waarde(ringen) zal veranderen.   

Impact Beleggen

Om mijn impact te maximaliseren ben ik geen belegger maar een principiele investeerder in game changers en thought leaders. De vraag is dan wat is impact, wat zijn mijn principes, hoe ik zoek en waardeer. Yep, ik ben een piepkleine investeerder. Maar niet doen is geen optie.

Wat is impact

Impact is voorbij “willen”, het is “moeten”. De wereld MOET direct veranderen om onze respectloze  relatie met de natuur en het leven te herstellen. Impact is de gevestigde orde wakker schudden. Cash cows bij de ballen nemen. Bejaarde bestuurders pensioneren. Disruptie. Voorbeelden? Tesla verbrandt niets, Adyen staat op de banken, Beyond Meat vegeteert, Facebook verbindt, Blockchain verhelderd. Ja er zijn andere elektische automerken en andere Adyens. Ja, Unilever maakt ook goede vleesvervangers en Facebook misbruikt privacy. Crypto’s zijn niet gereguleerd. Maar Tesla zet ingekakte Duitsers in de 6e versnelling, Adyen laat luie bankiers zweten, Beyond Meat laat leven, Bitcoin schudt centrale bankiers wakker. Dat moet. Allemaal. NU!

Mijn principes

Principes zitten zo vast in eigen overtuiging dat het inspiratie en dus innovatie hindert. Om die reden heb ik slechts twee principes voor het selecteren van bedrijven met impact:

1. Dividend is verboden. Iedere cent wordt ingezet voor de acceleratie, acceptatie en implementatie van een betekenisvolle missie. Dividenden zijn een functie van gemakzucht en gebrek aan inspiratie. Pas als een disruptor zich manifesteert, is de angst om te verliezen de inspiratie om te investeren. Disruptie zorgt voor exponentiele waardecreatie.

2. Bestuurders met impact zijn culthelden en irriteren anderen door de plotse chaos in hun cultuur. Die bestuurders gaan zelfs zo ver dat hun bedrijfsvoering negatieve pers, misschien zelfs politieke druk, tot gevolg heeft. Een motivatie anders dan geld en marktaandeel snapt de gevestigde orde namelijk niet. Jack Ma, Mark Zuckenberg, Henk-Jan Beltman, Jeff Bezos, Elon Musk, Mark van Baal. Het zijn bekende namen die de drive hebben om de wereld te veranderen. De truc is om de volgende onbekende inspirator te vinden. Hoe?

De zoektocht

Mainstream media en oude rotten “in het vak” zijn contra-indicatoren. De 2021 strategieen van Credit Suisse en UBS zijn een afdruk van hetzelfde carbonnetje. Als zij iets “vinden”, overstijgt het risico de opportuniteit. Inspiratie vind ik op de websites als die van Extinction Rebellion, in de blogs van mijn eigenzinnige vriend Hugh Hendry, interviews met die irritant slimme Cathie Wood. Maar de meest waardevolle contacten zijn vooral slimme jonge professionele beleggers als die van IBS en jonge thuistraders die zichzelf beleggers noemen. Hun talent is om de volgende trend of microcap te vinden en onbevreest mee te surfen op torenhoge golven, niet gehinderd door enig historisch referentiekader.

Waardering

Duur of goedkoop baseer ik niet meer op financiele multiples maar puur op de maatschappelijke waarde van de impact. Impact is namelijk geen belegging maar een sociale investering die pas verkocht mag worden als mission impossible mainstream is geworden. Om die waarde te kunnen berekenen moet geld als winstbegrip worden losgelaten en de impact kwantitatief geconsolideerd worden. Het effect van deze rigide, bijna liefdevolle wijze van waarderen en investeren zorgt ervoor dat koersen van deze aandelen naar grote hoogte kunnen stijgen. Op die manier wordt het aandeel een valuta die de impact versterkt.

Tegelijkertijd kunnen a-sociale bedrijven/sectoren ontkracht worden door ze rigoreus te negeren. Niet door ze te shorten, dat levert immers technische herstelmomenten en dus interesse op. Het tegenovergestelde van liefde/houden is namelijk niet haten/shorten maar onverschilligheid/negeren.

De kracht van het niet

Ze snappen het niet. Centrale bankiers, politici, economen, de meest ervaren professionele beleggers.   Wat is “het”? Het zijn de onconventionele waarderingen van Amazon, ASML, Bitcoin die ik wel kan verklaren. Zelfs de waardering van Tesla is niet irrationeel. De bobo’s blijven maar rekenenen ….. in geld. Maar dat geld kan door centrale bankiers zonder pardon ongelimiteerd gemaakt worden. En de kosten zijn voor de groten der aarde zelfs negatief. Dus feitelijk berekenen we, nee ze, de waarde van bezit in een valuta zonder intrensieke waarde. Conventionele assets renderen niet meer of amper. Disruptors wel. Rekenkundig is het verschil tussen “niets” en “iets”  eindeloos groot. Het verschil in waardering kan dus evenzo groot worden.

Een gebrek aan beschikbaarheid van deze aandelen die iedereen steeds meer wil bezitten, dringt en dwingt een nieuwe waardering te acccepteren. De koersstijgingen zijn nu vooral een functie van conventionele gekko-greed. Koersen zullen tot veel grotere hoogte stijgen als de vrijwilligheid om te verduurzamen verandert in een verplichting. Als niet geld maar impact gewaardeerd wordt.

In mijn volgende column zal ik mijn perceptie van de werkelijkheid beschrijven. Een nieuwe waarderingsmethode,  die de absolute waarde van geld ontslaat evenals en de kennis van economen en de macht van de politiek.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541