De koersmanipulatie van Gamestop bevestigt het falen van regulering. Dit zal uiteindelijk leiden tot de implosie van financiële markten zoals we die nu kennen. De koersexplosie van Tesla en Bitcoin zijn qua structuur dezelfde als die van Gamestop in slow motion.

Gamestop

Deze samenzwering tegen een hedge fund is in juridische termen “concerted effort” met als doel “koersmanipulatie”. De media blunderen in de verslaggeving. Journalisten genieten van het feit dat David Goliath verslaat. Schandalig. In 2019 veroordeelde de SEC 18 handelaren die op dezelfde manier $31mln bij elkaar gejat hadden. Die 18 waren er nu duizenden, de miljoenen nu miljarden. Het is net zo fout als oproepen tot rellen en onderweg stelen. In deze zaak staat aan de andere kant van de trade een hedge fund. Dat zijn volgens valse volksmenners als die journalisten kwalijke instituten die “gokken” op koersdalingen. Hedge funds gokken niet. Ze nemen een rationeel en fundamenteel berekende beslissing om te verkopen en later terug te kopen. Dat is niets anders dan eerst kopen en dan verkopen. Bovendien zijn hedge funds streng gereguleerd. Het is een mening of hedge funds iets goed of fout doen, het is een juridisch feit dat ze niets strafbaars doen. Maar ja, menigeen smult ervan als David Goliath omlegd. In deze trade is het slechts een hedge fund maar het had werkelijk iedereen kunnen zijn. Rellen is tenminste laakbaar, maar als het professionele partijen waren, was het zondermeer strafbaar geweest. Dus feitelijk is de Reddit community dat ook. Geen discussie mogelijk. Punt.

Tesla

Niet strafbaar maar wel identiek is de bizarre koersstijging van Tesla. Het verschil zit in de snelheid van de beweging en de flow. Bij Gamestop werd een hedge fund door de overval gedwongen om razendsnel te kopen vanuit een short squeeze. Bij Tesla werden institutionele beleggers langzaam maar zeker door de regels van hun mandaat gedwongen om een long positie Tesla te kopen. De eerste kopers van Tesla waren overwegend dezelfde Robin Hood beleggers. Een cult, gevoed door de even briljante als charismatische zieneres Cathy Wood. Cathy runt ARK invest, een dynamisch ETF fund dat een enorme positie in Tesla heeft en een koersdoel van $4.000 kan voorrekenen. De enorme inflow zorgt ervoor dat Cathy en haar volgelingen constant bijkopen, temeer omdat de rit naar 4.000 nog lang is. Geen van de cultleden is bereid ook maar een aandeel te verkopen waardoor de squeeze-up steeds sterker wordt. Door de stijgende marktkapitalisatie, werd Tesla in steeds meer formele indices opgenomen die voor institutionele beleggers als benchmark dienen. Instituten werden op die manier dus gedwongen te kopen. Is het concerted effort? Nee. Is het marktmanipulatie? Nee. Het is een functie van ouderwetse fundmangers die niet mee durfden te gaan en nu niet kunnen ontkomen aan gedwongen winkelnering.

Falende regulering

Voorwaarde voor een eerlijke markt is transparantie en gelijkheid van informatie. Gamestop bewijst de deflatie van regulerende autoriteiten die onmachtig toe moet zien hoe de massa werkt aan de openbaring van de nieuwe realiteit. Handelssoftware en big data tesamen met de introductie van nieuwe handelsplatformen versplinteren het volume en leiden tot een gebrek aan transparantie. Dit in combinatie met fora vol desinformatie, verplichte kostenverantwoording, complianceverplichtingen en risicorestricties, een dodelijk cocktail voor gevestigde financiële instellingen. Uit onmacht houden autoriteiten zich tegenwoordig louter bezig met de veroordelingen. De politionering van financiële markten is bij financiële instellingen neergelegd. Om die reden is voor hen de compliance afdeling de snelst groeiende en zwaarste kostenpost geworden. Terwijl de verhouding compliance politie – handelaar bij een bank of broker 1 – 5 is,  heeft de Reddit community nauwelijks last van toezicht. De reactie van handelsplatform Robin Hood om Gamestop te blacklisten is het ultieme voorbeeld van de onmachtige autoriteiten. De markt moet volgens de regulering namelijk een level playing field zijn. De handelssnelheid en toegang tot informatie moet dus voor iedereen gelijk zijn. Door een aandeel als Gamestop te blacklisten op slechts een platform ontstaat ongelijkheid. Maar autoriteiten hebben toch circuit breakers ingesteld voor volatiele momenten als deze te pauzeren? Waarom is hier niet ingegrepen? Het is duidelijk dat regulering faalt. Hopeloos!

Endgame

De Robin Hoods vallen nu het kapitalistische Wall Street aan. Feitelijk zijn ze geen cent beter dan hun tegenstanders zolang ze hun miljarden koerswinst niet delen met minder bedeelden of hun Bitcoin-winst omzetten in conventionele valuta als wapens voor deze aanval. Gamestop en Tesla waren niet het begin van deze revolutie, dat was Bitcoin. Bitcoin noemen we inmiddels ook een valuta maar is niet gereguleerd of gewaardeerd door een autoriteit. Nu zien we toch echt dat steeds meer professionele instituten posities in Bitcoin nemen. Strikt gereguleerde instituten stoppen jouw pensioen dus in iets dat totaal niet gereguleerd is. De reacties van autoriteiten en deskundigen op de bewegingen van Gamerstop, Tesla en Bitcoin zijn een kakafonie van onkunde en besluiteloosheid. Dat geeft deze Robin Hood generatie vrij spel om de structuur van financiële markten vaker aan te vallen en zo verder af te breken. Ik wacht op de eerste echte aandelenemmissie die volledig uitgegeven wordt in een blockchain, beheerd door de crowd en bewaard in de cloud. Geen formeel handelsplatform, bank of broker voor nodig.

Ja, het is zeker een fuck you naar het establishment en de elite. Ja het is stelen van de rijken en zal leiden herverdeling van rijkdom. Vind ik deze actie terecht? Nee. Want ik ben tegen het breken van afspraken. Regels zijn afspraken die eerbiedigd moeten worden. Ook als je het er niet mee eens bent. Vind ik het mooi? Ja, want het valt de regelgeving en marktstructuur aan waar ik al tegen jaren ageer en versnelt de democratisering van welvaart waarvoor ik luid applaudiseer.  Dit is het begin. Het begin van het einde van de huidige structuur van financiële markten.

PS ik had vandaag eigenlijk willen schrijven hoe een topeconoom in een interview met BNR publiekelijk aanzet tot het breken van regels. Hij bewijst dat veel topeconomen niet eens geschikt zijn om terug naar de school te gaan waar zij zelf lesgeven. Gamestop ging even voor. Maar de econoom zit me zo hoog dat ik daar binnenkort op moet terugkomen.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541