Het is geen mening maar een feit dat Bitcoin nog lang geen geld is. Een mini-enquête leert bovendien dat de meeste Bitcoin bezitters en bezetenen nauwelijks weten hoe dit fenomeen werkt. Is Bitcoin horror, hype of happening?

Schandalig & schokkend

Steeds meer mensen om mij heen bewegen mee en verdienen (soms heel veel) geld met crypto’s, vooral Bitcoin. Ik wist er iets van, maar lang niet genoeg om ook mee te kunnen doen. Dat “kunnen” heeft niets te maken met “durven”. Ik koop namelijk alleen iets als ik het snap, nooit omdat de buurman het ook heeft. Dus ben ik gaan onderzoeken hoe Bitcoin werkt en wat de winnaars weten en beweegt. De uitkomst is iets tussen schandalig en schokkend. Mijn conclusie wellicht ook.

Onderzoek

Ik heb een eenvoudig onderzoek gedaan onder (slechts) 63 Bitcoin geïnteresseerden, bezitters en bezetenen. De reacties op 9 vragen heb ik verdeeld in 3 leeftijdsgroepen en onder deze column aangehecht. Ik heb die antwoorden in drie alinea’s samengevat: horror, hype en happening. Misschien is het interessant om eerst zelf de vragen te beantwoorden en na het lezen jouw antwoorden op vraag 2 en 9 nogmaals te overwegen.

 1. Hoe oud ben je?
 2. Is Bitcoin een horrorbelegging, een hype of really happening?
 3. Wat is een block/blockchain?
 4. Wat is de bron van Bitcoin?
 5. Wat is het verschil tussen een coin en een token?
 6. Waarom heb je Bitcoin gekocht?
 7. Wat is het verschil tussen een bitcoin en fiat currency?
 8. Wat is halving?
 9. Wat is de fundamentele waarde van een Bitcoin?

Horror

Het is duidelijk dat “mijn generatie” zeker weet dat het bezit van Bitcoin louter in tranen kan eindigen. De meest genoemde redenen zijn dat de bron van Bitcoin onbekend is (vraag 4) en Bitcoin geen betaalmiddel kan zijn omdat het niet gefiatteerd en gereguleerd is door een overheid (vraag 7).

Voor wie het niet wist, de bouw van Bitcoin is een mysterie, net zoals de bouw van de grote Pyramides. Toch (be)staat deze eenvoudige constructie van stenen blokken al duizenden jaren. Volgens de echte experts die ik persoonlijk heb gesproken is de Bitcoin blockchain net zo robuust als de Pyramides dat zijn. Daarom is de bron voor echte experts niet relevant.

Voor de sceptici (vooral 50+ economen) is en blijft het fiat geld het grote discussiepunt. Waarom waarde hechten aan een valuta waar je aan de overheid geen belasting mee kunt betalen of een broodje kaas mee kunt kopen? Diezelfde overheid zorgt er in ieder geval voor dat hun munt wel stabiel is. Dat is Bitcoin nog lang niet, niet stabiel, niet bruikbaar.

Het tegenargument van de geïnformeerde Bitcoin believers (25-35 jaar), is dat overheden onze perceptie van de monetaire realiteit manipuleert. De vloedgolf van nieuwe dollars, euro’s en yens ontwricht de stabiliteit en integriteit van onze maatschappij. Hoe is het mogelijk dat alle grote Westerse economieën zo veel geld creëren en er toch geen inflatie is? Voor hen staat vast: Bitcoin zal het onafhankelijke, democratische betaalmiddel zijn in een nieuwe, decentrale monetaire economie.

Hype

Op een enkeling na is iedereen in it for the money (vraag 6). Het antwoord op de vraag waarom ze Bitcoin hebben en soms naar andere crypto’s switchen, is er een die louter gaat over wat volgens experts “hoog en laag” is en wat vrienden doen. Op de vraag hoe munten verschillen in functie en/of waarde en wat eigenlijk het verschil tussen een coin en een token is (vraag 5), was het antwoord van de beleggers vooral dom of uhhhh, geen idee.

Maar ach, voor de meesten doet het er niet toe. Het gaat immers om het gelijk van het geld. Winst betekent voor hen dat je gelijk hebt. Niet vragen wat de regels zijn, gewoon spelen. Is het een gevaarlijk spelletje? Niet echt volgens de fanatieke spelers (vooral 15-30) want het aantal spelers neemt zo hard toe dat de dips steeds makkelijker gekocht worden.

Interessant is hun belangrijkste bron van informatie: experts op social media. Vooral youtube. Filmpjes van jonge mensen die hun snel verdiende crypto miljoenen in dikke Duitsers en snelle Italianen omzetten. Ze vertellen met veel plezier hoe makkelijk het is om zo te rijk worden en gunnen jou dat ook. Ze geven tutorials, verklaren de newsflow die koersen beweegt, analyseren de bewegingen en geven direct of indirect advies over de mogelijkheden die dat “hoog en laag” bieden.

Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom? Ik wil toch weten wat ik koop en waarom? Om dat te begrijpen ben ik in gesprek gegaan met mensen die het echt begrijpen en mensen geloven in de happening.

Happening

De echte experts zijn gelukkig niet die youtube kneuzen. De echte Blockchain experts werken bewust of onbewust aan de verdere disruptie van de maatschappij zoals wij die kennen. Zij bouwen praktische Blockchain toepassingen. Helaas weten weinig mensen weten wat een blockchain is (vraag 3). Dat bewijst dat veel mensen niet eens de moeite nemen om te begrijpen wat ze bezitten. Kijk een tutorial op internet en je snapt de basis.

De maatschappelijk gedreven blockchain experts werken met bedrijven en overheden aan de transitie naar nieuwe systemen. Maar er zijn er ook die gedreven worden door hun Rage against the Machine (voor de muziekliefhebber RaTM – Fuck you I won’t do what you tell me – 1995). Die kleine gemeenschap van echte Bitcoin believers gelooft heilig in decentralisatie, vrij zijn van de overheid. Ze ageren tegen wat in het Engels de enige zekerheden in het leven zijn: death&taxes. Het zijn de mensen die het monopolie van overheden op geweld (death) en geld (taxes) omver willen werpen. Een digitale revolutie. Ze hebben zeker geen ongelijk maar zijn amper vindbaar of zichtbaar. Maar ze hielpen me wel in mijn zoektocht naar de juiste informatie.

Manipulatie

Want in mijn zoektocht naar de juiste informatie en praktische mogelijkheden kwam ik in eerste instantie de verkeerde “experts” tegen. Bullshitters die op social media schaamteloos halve waarheden en hele leugens voor likes, duimpjes en views presenteren. Er zijn er zelfs die een plekje op formele media hebben veroverd en daar ongehinderd door mogen gaan met het vals informeren en manipuleren van de massa. Ik heb bewust een deel van mijn tijd aan hen besteed om te begrijpen wat de massa beweegt.

Hun analyses zijn zelden op iets anders gebaseerd dan charts en positief nieuws. Ik heb nog nooit zoveel lijnen op charts met candlesticks en wedges gezien. Ze durven dat fundamentele analyse te noemen. Dat is toch bijzonder als je verslag doet van iets dat nog geen fundamentele waarde heeft. Ja, je leest het goed: ik zeg dat Bitcoin geen fundamentele waarde heeft. Heb ik gelijk? Volgens mijn vriend Sjaak niet. Hij heeft lekker lopen pielen in crypto’s en blaast schaamteloos met 149 in een nieuwe RS6 naar zijn hypotheekvrije villa terwijl ik in mijn ethische I3 op standje eco-plus met 99 naar mijn rijtjeshuis tuf. Maar als ik aan Sjakie vraag wat de fundamentele waarde van een Bitcoin is, krijg ik onduidelijke antwoorden of een link naar een filmpje van “zijn” expert.

Einstein zei ooit “if you can’t explain it simply, you do not understand it well enough”. Omdat ik me zeer bewust ben van mijn groeiende disconnect met de nieuwste ontwikkelingen, heb ik de antwoorden gecheckt met echte experts en A.I. studenten. Conclusie: een enorme lading bullshit.

Fundamentele waarde

Ik heb uiteraard zelf(s) geprobeerd een waarde te berekenen. Ik heb de hoeveelheid geld in de wereld te vermindert met de waarde van alle goud, zilver en Q.E. Wat over blijft is een soort reset geldhoeveelheid. De uitkomst van dat sommetje gedeeld door het aantal Bitcoins is een veelvoud van de huidige waarde. Een berekening van Bitcoin als “fuck you” tegen de creatie van Corona stimulus muntjes, een anti-virus-valuta-short, eindigt ook in bizarre uitkomsten. De waarde uitgedrukt in CO2 biedt ook geen houvast. Het minen van een Bitcoin kost een paar duizend dollar aan elektriciteit. Het onderhouden van de Bitcoin chain uitgedrukt in CO2 is gelijk aan onze nationale CO2 productie…….per jaar. De conclusie is dat de waarde rationeel berekenen (mij) niet lukt. 

De mooiste waardering werd misschien wel door mijn zoon (BSc A.I.) gegeven. Hij zei dat de waarde van Bitcoin wellicht bepaald wordt door de waardering voor de schoonheid in de eenvoud van de chain, gecombineerd met de toenemende wiskundige uitdagingen van het minen.

Mijn waardering

Ik kan moeilijk over alle onzin heen stappen en de zin nu al waarderen. Tekenend is CZ, de CEO van Binance, het grootste crypto platform ter wereld. CZ schrijft ongegeneerd op Twitter dat een van de bekendste crypto’s, Ethereum, binnenkort niets meer waard is als hij zijn eigen alternatief heeft gelanceerd. Ethiek is echt heel ver te zoeken in deze wereld. Het gaat echt om de centen, conventionele centen. En dat terwijl Bitcoin ontworpen is om de wereld een stukje nederiger te maken.

Helaas herken ik dat gebrek aan ethiek ook in de formele economie en politiek. Om die reden ben ik principe ook een extremist. De fundamentele waarde van jouw dollar of euro is sinds die absurde QE lawine immers net zo discutabel als die van een Bitcoin. Voor mij zou de waarde van jouw Bitcoin de inverse van het vertrouwen in het monetair beleid van overheden moeten zijn. Een long positie in Bitcoin is in mijn ogen niets anders dan een turbo short positie in de dollar. Het gaspedaal wordt ingetrapt door het kapitaal van de meelopende massa.

Bitcoin heeft misschien een kans op een plekje in de toekomst. Alle andere coins en tokens zijn op een enkele na, niets minder dan Ponzi Schemes die de dikke auto’s van overgewaardeerde experts betalen. En omdat de massa vooral richtingaanwijzers van de overgewaardeerde experts volgt, hebben we geen idee wat het doel is.

Niet lang geleden was een Bitcoin hooguit een ouwe Golf waard. In December een uitgeklede Kia. En vorige maand een Tesla met opties. Maar die opties moesten een week later afbesteld worden. Zolang de volatiliteit niet minder is dan de prijs van een  Chiquita in de wekelijkse boodschappen en ik die banaan er ook niet mee kan betalen, heeft Bitcoin voor mij geen concrete fundamentele waarde.

Maar mijn zoektocht heeft wel degelijk iets waardevols opgeleverd. Ik heb geleerd dat Blockchain een fantastische onderliggende waarde heeft.

De onderliggende waarde

De waarde van Blockchain zie ik bijvoorbeeld in bondjes, bio’s en bananen waar blockchain toepassingen transparantie en optimalisatie bieden. Ik geef drie voorbeelden:

Een praktische toepassing uit mijn (en wellicht jullie wereld) zou een schuldregister kunnen zijn. Er hoeft geen bewaarbedrijf, handelsplatform of notaris meer aan te pas te komen. In de chain weet iedereen precies wie hoeveel bondjes heeft. Handel kan alleen binnen de chain. Een complex en streng gepolitioneerd beurs & custody systeem wordt sterk vereenvoudigd en veel minder kostbaar.

Die vereenvoudiging van dat schuldregister begint bij een andere toepassing: KYC in een Blockchain. In de chain zijn jouw persoonlijke gegevens opgeslagen. Een huisarts, gemeente of bank kan direct je identiteit en bio controleren. Geen ellenlange processen meer langs verschillende files of compliance officers. Geen grote compliance afdelingen meer nodig. De chain bevestigt direct wie je bent en wat je bent.

Een heel andere toepassing is als Chiquita bananen in een container laadt. De chain bevat informatie over de productielocatie en de verpakker. Op ieder moment kan in de chain gecontroleerd en vastgelegd worden welke route de tros af gaat leggen heeft. Geen formulieren, stempels, overslag, eigendomsissues of track&trace. Je hoeft nooit meer te twijfelen of deze tros een echte Chiquita is.

Conclusie

Blockchain kan voor onze financiele en notariele economie worden wat email voor de postbode is, Youtube voor de t.v, Spotify voor de platenzaak, Wikipedia voor de Winkeler Prins, Airbnb voor hotels, Bitcoin voor Cenrale Banken. Het duurt nog even voordat we de waarde van de mogelijkheden en toepassingen zien. Maar als het eenmaal zover is, dan gaat het los. Tot dan is het onzeker. En onzekerheid is volatiel. Net als een Bitcoin.

Leeftijd

Horror

Hype

Happening

15-30 (21)

0

80%

20%

30-50 (30)

30%

55%

15%

50+ (12)

40%

60%

0%

3-Wat is Blockchain

Goed

Fout

Geen idee

15-30 (21)

20%

30%

50%

30-50 (30)

35%

35%

30%

50+ (12)

5%

0%

95%

4-Bron Bitcoin

Goed

Fout

Geen idee

15-30 (21)

30%

15%

55%

30-50 (30)

50%

15%

35%

50+ (12)

15%

10%

75%

5-Verschil coin/token

Goed

Fout

Geen idee

15-30 (21)

45%

0%

55%

30-50 (30)

30%

30%

40%

50+ (12)

0%

0%

100%

6-(Waarom) gekocht

In it

For the mo

Happening

15-30 (21)

80%

80%

20%

30-50 (30)

60%

90%

10%

50+ (12)

15%

100%

0%

7-Verschil Bitcoin/Fiat

Goed

Fout

Geen idee

15-30 (21)

10%

0%

90%

30-50 (30)

80%

0%

20%

50+ (12)

100%

0%

0%

8-Wat is halving

Goed

Fout

Geen idee

15-30 (21)

10%

0%

90%

30-50 (30)

15%

0%

85%

50+ (12)

0%

0%

100%

9-Fund. waarde

Interessant

Fout

Geen idee

15-30 (21)

40%

60%

0%

30-50 (30)

35%

55%

10%

50+ (12)

40%

10%

50%

Neem contact met ons op

 • Marco Groot Stichting

 • RSIN 8660.44.541