In deel twee van dit drieluik over Beursboeven, een aantal bizarre uitspraken van bobo’s en formele instituten. Zij maken mij bullish op alles, van Bitcoin tot bondjes, van aandelen tot bakstenen. Ja zelfs op deze grote hoogte.

DNB?

In dit filmpje van 1 minuut vertelt DNB dat de rente heel laag is en voorlopig zal blijven. Volgens DNB is de belangrijkste oorzaak dat wij te veel sparen. Na corona moeten wij van DNB meer uitgeven om de economie weer op gang te helpen.

Bizar. Niet wij, maar de ECB heeft zelf met enorme opkoopprogramma’s de rente naar nul gemanipuleerd en formele rentetarieven rond het vriespunt vastgesteld. Onderaan diezelfde pagina schrijft de ECB over het negatieve effect van lage rente op pensioenen. Een mooi bruggetje naar het volgende.

Hoogleraar?

Een voorname hoogleraar vertelde in dit interview dat de Nederlandse staatsschuld fors omhoog kan. Geld lenen is voor Nederland namelijk gratis bij deze negatieve rente. En omdat ons nationaal inkomen gemiddeld 3% per jaar groeit (1-2% inflatie + 1-2% groei), kan Nederland jaarlijks 3% meer lenen. Hoewel je zou denken dat niemand geïnteresseerd is in zo’n belegging zonder rendement, zegt de hoogleraar dat zijn pensioenfonds ABP graag belegt in deze risicoloze beleggingen.

Dit klopt toch niet? Met het spaargeld van vandaag moet het ABP zijn pensionado’s morgen van een koopkrachtig inkomen voorzien. Maar als we 3% groeien en het rendement negatief is, daalt de toekomstige koopkracht van deze niet-renderende belegging 3% per jaar. Het staat letterlijk op diezelfde pagina op de DNB website ‘Pensioen wordt duurder”.

ECB?

De ECB legt in deze arrogante cartoon het fenomeen inflatie uit en haar macht om prijsstabiliteit (inflatie) te controleren door rentetarieven en geldhoeveelheden te sturen. De cartoon vertelt ook dat economische problemen (inflatie) altijd ontstond(en) als er te veel geld in omloop was. Dat probleem wordt door de ECB in de cartoon weggelachen en in een jampotje in een bureaulade weggestopt.

Ik snap het niet. Het is de afgelopen jaren voor de ECB toch duidelijk geworden dat zij de economie wel kunnen stutten, maar niet kan sturen? Na corona komt een deel van die gespaarde overheidssteun in omloop. DNB promoot nota bene in haar filmpje dat we dat straks, na corona, spaargeld moeten uitgeven. Meer geld in omloop, meer inflatie, minder rente. Dat is dan toch het gevreesde scenario in de cartoon? Wat is toch het probleem?

Politiek?

Het probleem wordt al iets duidelijker in deze prachtige aflevering van Tegenlicht. Wopke Hoekstra zegt dat een sterke economie ook van belang is en duurzaamheid niet altijd prevaleert. KLM is het voorbeeld. Richting het einde zegt Wopke dat als er niets actief verandert, alles gewoon doorrolt naar hoe het was. Probleem opgelost. Als de interviewster weer vraagt om duurzame veranderingen, kapt Wopke het gesprek af. Hoekstra wil vast niet zeggen dat het economisch systeem onherstelbaar beschadigd is. Dat wij, net als KLM, in schulden gevangen zijn.

Waarom?

Deze BBC opname uit 2010 legt het probleem, de motivatie van al deze inconsistente uitspraken, pijnlijk bloot. Nobelprijswinnaar Joe Stiglitz vertelt klinkklare onzin over de capaciteit van Griekenland en Italië om schulden af te lossen. Zonder de vlijmscherpe Hugh Hendry was Joe met zijn onzin weggekomen. Ik kan me niet voorstellen dat Joe, DNB, de hoogleraar, de ECB en de politiek bewust fouten verspreiden. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat ze het onbewust doen.

Daarom

De elite weet sinds 2010 heel goed dat er geen oplossing is voor het grootste probleem aller tijden: de enorme, onbetaalbare, geconcentreerde schuldenberg. Zonder de ECB was Griekenland allang failliet gegaan. Kort daarna Italië. In een tsunami van defaults en faillissementen zou Europa straatarm of Chinees zijn geworden.

De opkoopprogramma’s hebben ons destijds voorlopig gered. Echter het drama corona heeft de balans van de ECB onverwacht loodzwaar en onverlichtbaar gemaakt. Bedrijven als KLM zouden zonder staatssteun zijn neergestort, Basic Fit onder gewicht van schuld bezweken en Carnival Cruises diep afgezonken. De ECB zal al deze schulden tot het einde der tijden moeten doorrollen en zal korte rentes laag moeten houden om ze te kunnen financieren. De doorzichtigheid van de misleiding over de realiteit van deze onoplosbare schuldenlast bevestigt de onmogelijkheid van conventionele oplossingen.

Ontsnapt de boef?

De ECB is tot nu toe ontsnapt aan het oplossen van dit probleem door eindeloos veel korte obligaties te kopen en de korte rente rond de nul te houden. Dat is toch marktmanipulatie? Dat doen alleen boeven. Bovendien kan de ECB dit financieren door oneindig veel middelen uit het niets te creëren. Feitelijk is de ECB een giga hedge fund dat in een single asset class all-in long gaat, gefinancierd met een onuitputtelijke, kosteloze revolver cash.

Maar…..omdat de ECB zelf de regels bepaalt is het formeel niet fout. De bizarre conclusie van de elite is dan ook dat er formeel geen probleem is omdat de ECB soms wel wat stress heeft, maar niet kan verliezen. Dat is inderdaad niet onjuist. Maar wel heel oneerlijk. Jij en ik moeten volgens de regels schulden immers wel aflossen.

Superbullish

Dit beleid van de ECB zal er voor zorgen dat alle stores of value crashbestendig blijven. Waardedaling is waarde-vernietiging en resulteert in nog hogere onomkeerbare schulden. Het einde, het afbrokkelen van deze magische oplossing zou immers het failliet van ons monetaire systeem inluiden. Maar dit failliet mag niet. Dus het enige wat je in de gaten hoeft te houden is deze chart. Zolang de rechterkant blijft rijzen, blijven asset prijzen stijgen. De onderstaande charts bewijzen het. Toch? Dus de trade of the decade is vandaag met maximale leverage te investeren om morgen te verrijken. Goed. Slapend rijk.

Fout! Wake up! Onderstaande charts bewijzen dat het géén verrijking is. Het is slechts géén verarming. Zoals je ziet is de correctie in de waarde van assets gelijk aan die van de geldhoeveelheid. Al die bobo’s en instanties weten het verdomd goed. Geld wordt steeds minder waard. Het systeem hapert. Niet de waarheid vertellen is liegen. Superbullshit. Iedereen liegt.

Binnenkort deel 3 met de trieste gevolgen op korte termijn en de onmogelijkheid van een mogelijke oplossing.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541