C. Schelp

Spaarpotweg 89

3210BV Gelddrop

Lieve opa,

Alweer een paar jaar geleden werd u boos op mij en mijn broertje omdat wij zeiden nooit aandelen Shell te willen bezitten. Gister zei u tegen mama dat de rechter gehersenspoeld is door die groene gekkies van Milieudefensie en ze uw pensioen verpest hebben. Toen ik u belde, werd u nog bozer. U zei dat wij uit uw testament geschrapt worden omdat u vooral Shell aandelen heeft die wij toch niet willen hebben. Omdat u overstuur was, heb ik deze brief geschreven. Ik hoop dat u de positieve conclusie waardeert en mijn excuses accepteert.

Opa, u houdt vast aan oude begrippen als winst en dividend. Ik kijk naar de toekomst en zie een milieu dat alles verliest door bedrijven als Shell. Het bestuur belooft al jaren vernieuwing. Maar dat doen ze niet. Is het de gegijzeling door de dividend-eisende oude(rwetse) aandeelhouders? Niet willen veranderen, niet weten hoe, of waar te beginnen? Het enige dat Shell doet is vandaag de winst voor aandeelhouders maximaliseren. Niet investeren in morgen. Dat is toch niets winnen, dat is verliezen.

Shell had net als Orsted al jaren geleden kunnen investeren in verduurzaming. Dat had u een paar jaar dividend gekost maar uiteindelijk grote koerswinst opgeleverd. Shell had die miljarden dividend ook kunnen investeren in energy start-ups als Northvoltt. Ik weet dat u de waardering van dit soort bedrijven absurd vindt. Dat klopt soms. Maar de waardering voor verduurzaming is hoger dan het dividend van uw pensioen. Bovendien opa, er zijn betere, duurzame aandelen die een ijzersterk dividend betalen.

Gister werden drie overweldigende overwinningen voor de toekomst geboekt. Shell moet verduurzamen. Aandeelhouders van Chevron stemden tegen het bestuur, voor CO2 reductie. Bij Exxon heeft een piepkleine groene aandeelhouder een plek in de raad van bestuur veroverd. Hier wordt eindelijk het verschil tussen macht en kracht gemaakt opa. Machtig was het oude gefortuneerde grijs, steeds krachtiger wordt de jonge, groene generatie. Winst is niet alleen wat onderaan de streep over blijft voor aandeelhouders. Winst is vooruitgang, een heldere, inclusieve toekomst. Daar wordt iedereen in vele vormen rijker van. Ook u, de aandeelhouder. Groen rechts, nieuw kapitalisme. Geen Jesse Klaver maar Mark van Baal als nieuwe minister president.

U zei dat wij niet zo moesten zeuren, dat het goed zou komen. U heeft gelijk. Ik denk dat uw favoriete aandeel een tijdje schichtig kan bewegen. Maar als een enkele bestuurder capituleert, innovaties worden gepresenteerd en de vrije kasstroom een beter doel krijgt, kunnen uw aandelen een inhaalslag maken. De waarde van uw pensioen is voorlopig vertroebeld maar de toekomst is steeds schoner en helderder. Ik hoop dat u het nog meemaakt en we er samen van die schoonheid kunnen genieten. Wij hopen ook dat we nog in uw testament staan. Want als er echte veranderingen komen, zijn die aandelen Shell toch wel interessant.

Dikke kus opa. Groetjes van Marco & Jacco

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541