Ik had beloofd te schrijven over mijn marktverwachting voor de komende 5 jaar. Dat zal ik zeker doen. Na Glasgow. Eerst iets belangrijks over dividend.

Samen met drie nieuwe vrienden en een bijzondere dame hebben we iets gemaakt dat nuttig en waardevol kan zijn voor het selecteren van dividendaandelen, gebouwd op basis van fundamenteel onderzoek. Eerst het serieuze deel: de motivatie. Daarna het plezier: de introductie en productie.

Motivatie

Mijn beleggingsportefeuille bestaat voor ongeveer 25% uit dividendaandelen. Dit komt niet omdat ik oud(er) ben en daarom defensiever wil beleggen, niet om een passief inkomen te generen en ook niet omdat het op nu een strategische overweging is. Het is vooral omdat ik de juiste balans wil hebben van “mijn” verschillende assets classes. Dat zijn wild & wicked, growth, downside protection en recurring income. Rente is nihil, dus mijn recurring income is 100% dividend.
In die samenstelling heeft mijn totale portefeuille een omzetgroei van bijna 20% en een totaal dividendrendement van ongeveer 1.5%. Dat betekent dat het dividend de kosten van mijn portefeuille ruimschoots afdekt en er ook wat overblijft om af en toe iets leuks te doen. Ik heb slechts 10 aandelen in portefeuille waarvan er 5 daadwerkelijk dividend betalen. Maar ik beschouw er slechts 3 als echte dividend aandelen. Zijn er meer echte dividendaandelen? Jazeker. Maar het rendement van die 3 is uitstekend. En het is best een klus om 10 aandelen goed te volgen.

Om dividendaandelen te selecteren gebruik ik een aantal handvatten die in 3 categorieën zijn opgesplitst: nieuwsflow, financiële analyse en dividend analyse. Binnen die 3 categorieën maak ik in totaal 10 overwegingen, mijn checklist. Als de uitkomsten van die checklist positief zijn, is een aandeel ook daadwerkelijk een dividendaandeel en koop ik het voor de hele lange termijn. Zijn alle stappen objectief? Voor zover als dat kan bij aandelen zeker wel.

In tegenstelling tot andere posities verkoop ik mijn dividendaandelen nooit. Sterker nog, andere aandelen wil ik nog wel eens in een trendbeweging supersizen of mee-verkopen, maar dividendaandelen verkoop ik alleen als er iets fundamenteel verandert. Dat is me slechts een keer gebeurd, toen ABNAMRO het dividend moest schrappen op advies van de ECB. Maar zolang de checklist groen licht geeft, koop ik mijn dividendaandelen telkens weer bij, omwille van het terugkerende dividend. Dat was de fundamentele motivatie. Zometeen het plezier.  Maar eerst iets belangrijks.

Belangrijk

De beurskoers van een dividendaandeel is totaal niet relevant voor mij. En de winst interesseert me ook niet. Ik kijk alleen naar de hoogte van het dividendrendement, de kwaliteit van de nieuwsflow, de cashflow en de netto schuld van een bedrijf. Die factoren bepalen of het een aantrekkelijk dividendaandeel is.

Introductie

Mijn vriend en oud-collega Antoine introduceerde me eerder dit jaar aan Olivier van Dijk en Bart van Campenhout. Ik werd ontvangen in de schuur van Nyenrode Business Universiteit in Amsterdam. Via het magazijn van de buren, de Jumbo supermarkt, liep ik dit keurige instituut binnen. Daar hebben Olivier en Bart hun Beleggers Academy gevestigd. Een bedrijf dat objectieve en educatieve beleggingscursussen produceert. De vraag was of ik samen met hun de cursus dividendbeleggen wilde gaan produceren. Zo’n cursus is niets nieuws. Sterker nog, er zijn er te veel. Erger, er is veel te veel B(ull)S(hit) beschikbaar. Tijdens de eerste meeting na de tweede koffie, besloten we samen aan de slag te gaan om drie belangrijke redenen, te weten VIP: vorm, inhoud, plezier.

Vorm

De vorm die Olivier en Bart bedacht hebben, is video’s van 5-15 minuten die beginnen bij de basis “wat is een aandeel?” en uiteindelijk handvatten biedt om zelf weloverwogen beleggingskeuzes te maken. Elke video is een naslagwerk. De presentatie moet duidelijk zijn, geen nutteloze feitjes of te slimme opmerkingen. Begrijpelijk, duidelijk, overzichtelijk. Da’s volgens mij gelukt.

Inhoud

In 4 levels nemen we mensen mee vanaf die basis. Gevoelens worden uitgeschakeld en objectieve analyse tools worden aangereikt. Deze tools stellen iedereen in staat om die ingewikkelde cijferbrij te ontwijken en het geblaat in jargon niet aan te hoeven horen. Na deze cursus kan je, gebruik makende van de cashflow en vermogenspositie, de potentie van een bedrijf om dividend uit te keren goed inschatten. Hoe vreemd het ook klinkt de koers is niet relevant, het dividendrendement is leidend.

Plezier (1)

Het plezier is een functie van de manier waarop we geprobeerd hebben om de inhoud te presenteren. Fundamentele analyse is vaak gortdroog en saai. Wij hebben met overzichtelijke slides, gewone mensentaal en (zo) kort (mogelijke) video’s geprobeerd om de inhoud duidelijk en prettig te presenteren. Is dat gelukt? Dat mag jij me vertellen als je het gezien hebt. Ik denk het wel, al is het alleen door ons Plezier (2) : de voorbereiding, opnames en resultaat

Plezier (2)

Voorbereiding

Ik dacht dat ik rustige zomermaanden tegemoet ging. Af en toe stukkies hardlopen, column schrijven en lekker kletsen op BNR. Niets bleek minder waar. Na ons eerste gesprek en mijn eerste overwegingen dacht ik de cursus in een maand te kunnen schrijven. Dat viel een tikkie tegen. In totaal heb ik 47.000 woorden geschreven. Dat staat gelijk aan een boek van ongeveer 150 pagina’s. Wat ook tegenviel was de manier al die woorden omgezet moesten worden in een script en ik thuis ook nog ‘s proefvideo’s moest maken. Na 2 maanden en een ingekorte corona-vakantie begon de studiotime. Bijna alles tot dat moment was solo werk. Daarna gingen we samen aan de slag.

Opnames

Het is lang geleden dat ik zo hard en veel heb gelachen tijdens serieuze werkzaamheden. Het begon als een slechte film. Take 33-action-cut. Alweer! 34. Gelukkig maakte onze geweldige video producer Cassandra en techneut Richard de opnames voor mij een learning experience. Diep respect voor werk achter de camera’s en editing. Maar dat is niet het enige wat ze deden. Ze gaven hele nuttige feedback. Zo vroeg Cas tijdens het opnemen van het laatste level wat een beurs nou eigenlijk is. Dat soort vragen hielpen ons met het optimaliseren van de inhoud. Cas en Richard hebben beloofd ook een blooper video en mini aftermovie te maken. Ik kan niet wachten.

Resultaat

Een objectieve en vooral toegankelijke cursus waar wij met zijn vijven veel werk, tijd en dikke pret in hebben gestoken. Vanaf vrijdag 5 november is Level 1 via Beleggers Academy beschikbaar. In dit eerste Level bespreken we de basis van het beleggen in dividendaandelen. In Level 2 presenteren we onze methode om aandelen te analyseren. In Level 3 behandelen we een aantal cases middels die methode. In Level 4 reiken we handvatten aan om je eigen portefeuille te bouwen.

Dankbaar

Ik heb veel geleerd. Vooral om een proces dat voor mij logisch is (berekening, redenatie, interpretatie), inzichtelijk te maken voor anderen. Door het schrijven en produceren van deze cursus heb ik enorm genoten van een drukke zomer. Ik ben Olivier en Bart dankbaar voor de uitnodiging en onder de indruk van hun visie en organisatiekracht. Cassandra en Richard ben ik dankbaar voor een meer dan leerzaam kijkje achter de schermen. En mijn maatjes Iris en Cesar Lopes (tevens compagnon @ 8DAW) ben ik dankbaar voor de ruimte en tijd die ze mij hebben gegeven om dit te kunnen doen. Wat was dit leuk en waardevol. Ik hoop dat jullie het resultaat net zo waardevol en leuk vinden.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541