Er zijn tot 2025 slechts 3 segmenten waardevast. Waarom? Inflatie is in ons strak georganiseerde en gereguleerde westen gestegen tot een ongecontroleerde 5%. Een ongekend, onverwacht probleem voor beleidsbepalers en voor ons als burgers. Is het Corona? Nee. Is het tijdelijk? Zeker niet. Kunnen beleidsbepalers inflatie (weer) onder controle krijgen? Absoluut niet! Het is het onomkeerbaar. Stap voor stap het waarom.

Beleidsprobleem

Inflatie voorspellen is als een dobbelsteen gooien. De absolute uitkomst niet te voorspellen, het gemiddelde wel. Backtrack de voorspellingen van duur betaalde analisten en economen, ze zitten er altijd naast. Tot voor kort was het voor hun dobbelen met de steen van centrale bankiers waar slechts 2 keer een 1, 2 en 3 op stond. Gemiddelde uitkomst 2%, yep het streefgetal van de ECB. Maar ineens is het 1 tot 6, een echte dobbelsteen. Bij 1% is het gas geven, 2 is lekker cruisen en 3 is effe opletten. Maar bij 4 moet hard bijgeremd worden, en 5 betekent met man en vooral macht aan de handrem sleuren. Vanaf 6 en hoger is de controle kwijt. En dat is het…..nu.

Ons probleem

We leefden tot Corona een decennium lang in ongekende welvaart. Met “wij” bedoel ik jou. Ja, jij ook! Bij een waterkraan is geen glas half leeg. En zo is geld sinds de kredietcrisis ook geen probleem meer. De geldkraan kan altijd (weer) verder open. Nationale armoede kan weggespoeld worden. En ja natuurlijk, er zijn zeker mensen die het moeilijk hebben. Maar zo veel meer mensen hebben het ontzettend goed. Zo goed dat we vergeten zijn wat schaarste is. We weten niet meer hoe het is om door geldgebrek niet uit eten te kunnen, niet op vakantie te kunnen gaan, de sportschool op te moeten zeggen of de verwarming uit te moeten zetten. Echte schaarste. Jij kent het niet.

Is het Corona?

Nee. Wat corona gedaan heeft is logistieke processen verstoren. Daardoor is transport veel duurder geworden en komen grondstoffen en eindproducten te laat aan. Het gevolg is schaarste waardoor vele producten plots vele procenten duurder zijn geworden, van chips uit Taiwan tot aardappels voor chips. Corona heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat ieder logistiek- en productieproces perfect strakgetrokken is door slimme software. Dat werkt prima in economische rust en vrede. Maar disruptieve tegenslagen die leiden vraaguitval of extreem grote vraag zijn niet te programmeren. Dus is het Corona? Nee, het had ook een grote aardbeving, mislukte oogst, enorme storm of een geopolitieke explosie kunnen zijn. We zijn lui, we zijn al lang niet meer robuust.

Is het tijdelijk?

Absoluut niet. Economen noemen de prijsverhoging een tijdelijk gevolg van ”just in case” i.p.v. “just in time”. Volgens hen houden bedrijven nu iets meer voorraad aan waardoor de vraag naar grondstoffen tijdelijk gestegen is. Prima v.w.b. benzineprijzen en gas-& electraprijzen want die kunnen weer dalen. Maar het onderhoudscontract van mijn cv ketel is dit jaar 4% duurder geworden, mijn netflix abonnement 9%, schoonmaakproducten 6%, bier 7%, cosmetica 6% en frisdrank +5%, ziektekosten 2%. De lijst is eindeloos. Zullen de producenten die extra marge weer teruggeven als inputprijzen dalen? Zeker niet.

Oncontroleerbaar

Waarom? Higher lows. Een product dat “normaal gesproken” 10 kostte maar nu door corona ff 20 kost, gaat nooit meer terug naar 10. Stel, je bent een inkoper en moet productie van grondstoffen voorzien. De prijs daalt. Maar op 11 word je nervus, misschien ga je de markt, dat prijsmoment missen. Dan zal je toch bereid zijn om een iets hogere prijs te betalen en niet op die goeie ouwe 10 te wachten. En zo stijgt de kostprijs toch weer een beetje verder.

Ik ben ervan overtuigd dat Corona een wake up call is. Pas nu ervaren we wat een vorm van echte schaarste is: schaarste aan de bron. Die ervaring is ineens heel erg echt en kan daardoor echt heel erg worden. De bron, de grondstof, is door de natuur beperkt. Geld is onbeperkt geworden. In die vergelijking is een prijs die angst verdisconteerd per definitie oncontroleerbaar.

Onomkeerbaar

Dobbelen kan niet meer. Deze pieken kunnen niet meer uitgewist worden door het lange termijn gemiddelde. Tot corona was een inflatiegetal onder de 1, een getal dat niet op de dobbelsteen staat, een economisch probleem. Alle kosten inclusief, zitten we in 2020 boven die enge 6. Ga maar na: 5% inflatie + 1,2% vermogensrendementsheffing + 1-2% vermogensbeheer (ja, ook voor pensioengelden) is tezamen 7-8%. Getallen die niet op de dobbelsteen passen. En dan hebben we de enorme inflatie van huizenprijzen niet eens meegenomen. In 2021 is dat allemaal gebeurd. Iets wat al gebeurd is, is onomkeerbaar.

Drie marktsegmenten

Je euro is volgend jaar dus maar 93 cent waard omdat inflatie, belasting en vermogenskosten samen 7-8% zijn. Maar je wil inflatie tenmminste bijhouden en idealiter outperformen voor behoud van waarde en koopkracht. Zeker omdat het wat mij betreft overduidelijk is dat deze trend in de jaren daarna doorzet. Dan is die ene euro tegen kerst 2025 nog maar 70 cent waard.

In dat scenario zijn er slechts drie segmenten die waarde kunnen borgen.

  1. Primaire levensbehoeften: huizen, energie, landbouwgrond, voedselproducenten, voedsel en lood. Huizen om in te wonen, energie om je warm te houden, land om voedsel te verbouwen en lood om je bezit te kunnen beschermen. Denk aan ADM, food commodity trader, agri-opslag en voedselproducent.
  2. Technologie die ons leven in elke omgeving efficiënter maakt en (dus) echte pricing power heeft. Denk aan Microsoft, verweven in ons dagelijks leven, 15-20% groei per jaar en productprijzen die harder stijgen dan inflatie.
  3. Unieke spullen van superieure kwaliteit. Spullen die je eerder in een kluis stopt dan op de beurs koopt. Denk aan een Rolex, Ferrari (in de garage of op de beurs), kunst, antiek, huizen op toplocaties. En geloof het of niet, goede whisky is echt heel waardevol en waardevast.

En daarna?

Tot 2025 verwacht ik hoge inflatie. Door de groeiende bewustwording van schaarste verwacht ik ook in de jaren daarna geen verandering . Dat zal leiden tot een implosie in slow motion van ons huidige monetaire systeem. Het gevolg is een beweging naar echte waarden. Terug naar de bron: wie zijn wij en wat hebben we echt nodig? Als bezit, als mens. Wat is waardevol?

Een deel van de mensheid heeft door dat we moeten veranderen. De massa nog lang niet. Een deel van de mensen verandert ook echt. Maar de meesten veranderen slechts een klein beetje omdat het voor hun is het zoals Rutte zei: duurzaamheid is belangrijk, maar het moet niet ten koste gaan van ons dagelijks leven en niet te duur zijn.

Hoe verder? Dat vertel ik volgend jaar. Misschien wel in een boek. Voor nu zeg ik: geluk is niet te koop, gezondheid is onbetaalbaar. Gelukkig zal het nog een paar jaar duren voordat de eerste barsten in ons monetaire systeem echt worden. Ik wens iedereen een waardevol, gelukkig en gezond 2022 toe.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541