“There is a graveyard coming in the next 6-24 months”. Dat verteld Kyle Davies, oprichter van het inmiddels failliete crypto trading fund Three Arrows Capital, in een explosief interview.

Afgelopen vrijdag mocht ik op BNR Radio even los over het mogelijke faillissement van Genesis en de impact op de cryptomarkt. Het waren slechts 6 minuten live radio maar ik kan er wel 6 uur over ratelen. Niet alleen al om scheve praat van foute experts recht te zetten, ook om te duiden dat dit een systeemrisico is en er echte bedrijven heel hard geraakt worden.

Eerst de 3 belangrijkste redenen waarom ik kritisch ben. En onderstaand een link naar de 2 delen van het interview met Kyle Davies en mijn 6min op BNR.

Reden 1-De berichtgeving doet vermoeden dat alleen FTX en Genesis insolvabel zijn. Niet waar (luister vanaf min 30&43 deel 2). Three Arrrows komt bijvoorbeeld ook 2.5mld tekort. Vrijwel iedere grote speler in crypto heeft iets van iemand anders tegoed. De onmogelijkheid om muntjes terug te leveren neemt dus toe. Het gevolg is dat problemen op&afgelost moeten worden door het inkopen van muntjes of compenseren van klanten. Daar zijn conventionele dollars voor nodig. En die hebben deze bedrijven niet. Dit is dus een serieus systeemrisico.

Reden 2- De experts op formele en sociale media kiezen er vrijwel allemaal voor om je bewust halve waarheden te vertellen. Waarom? Om jouw hits&clicks op hun media (lees inkomen) hoog te houden. Want zonder crypto hebben zij geen inkomen. Een aantal “experts” liegt bewust of is te dom om te snappen wat er werkelijk gebeurt. Geen ene expert heeft dit interview gemeld. Schande! Zoek zelf en je vindt veel meer.

Reden 3-Crypto is geen nieuw ecosysteem. Slechts Bitcoin heeft misschien een kans om ooit iets te worden wat op geld lijkt. Alle andere muntjes en tokens zijn aandeeltjes in IT projecten die ongecontroleerd en ongereguleerd nieuwe aandeeltjes uitgeven in ruil voor conventionele dollars. Min 44 – deel 2: “in order to borrow money FTX would invent tokens and was able to borrow billions on these tokens”.

Ben je het niet met me eens? Onmogelijk. Het is namelijk niet mijn mening, dit zijn feiten! Kijk ajb eerst het onderstaande interview. Onthullend informatief. Kijk daarna youtube filmpjes of Instagram posts terug van jouw favoriete experts uit 2021/22. Gewoon random klikken en terugluisteren. Het kost je een paar uur maar het zal je in de toekomst een hoop tijd, ergernis en vooral euro’s besparen.

En als je niet weet waar je moet beginnen met zoeken dan is de volgende hint misschien je startpunt: google naar Silvergate – Micro Strategies. Korte recap: Silvergate is een conventionele bank die techbedrijf Microstrategies van krediet voorzag met Bitcoin als onderpand.  Michael Saylor, Bitcoin-predikant en CEO van Microstrategies werd door jouw favoriete experts op handen gedragen. Waarom? Hij zette iedere dollar winst van zijn bedrijf in Bitcoin om.  Nu wordt hij doodgezwegen door de experts omdat hij het gillend fout had. Net als jouw expert. Silvergate heeft nu solvabiliteitsproblemen. Een voorbeeld van de spill-over naar de conventionele economie.

PS: applaus voor Bitvavo, zeker als het woord houdt en klanten uit eigen vermogen compenseert.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541