Deel drie van mijn drieluik over (beurs)boeven moet even wachten. Nu eerst een reactie op de crypto crash van vorige week en een meer dan noodzakelijke reactie op de bizarre uitspraken van crypto experts.

Waarom dit intermezzo?

De crypto tegenstanders waren tijdens de stijgende koersen doodstil. Maar sinds vorige week zijn ze asociaal vocaal, vol leedvermaak over de verliezen van voorstanders. Tegelijkertijd zijn de (vooral op social media) bekende crypto experts niet in staat om inhoudelijk te reageren op deze kritieken en crash. Ik neem je mee naar mijn conclusie over impact van deze crash via het recente nieuws en de mening van experts en van beleggers.

Waarom crashen?

Deze crash kan niet anders zijn dan het gevolg van een opeenstapeling van negatief nieuws. Opportunistisch geld werd bang van die kritiek en verkocht. Gevolg was dat leverage (beleggen met geleend geld) teruggedraaid werd/moest worden. Dan gaat het hard. Flash….crash. Een opsomming van de meest noemenswaardige nieuwsitems:

  • De grootste impact komt wellicht van Elon Musk. Hij zei terecht dat het Bitcoin netwerk (te) veel energie verbruikt. Tesla verkoopt zijn Bitcoins niet maar zet de acceptatie als betaalmiddel voor nu on hold.
  • Minstens zo belangrijk is de complexe Tether zaak. Tether, een stable-coin, ligt met de Amerikaanse justitie in de clinch over hoeveel, en wat assets het heeft als reserve ter garantie/stabilisatie.
  • Dan de waarschuwing vanuit Beijing vorige week. Crypto trading is sinds 2019 formeel verboden in China. Maar Chinezen kunnen toch online handelen. Bovendien worden in China veel Bitcoins gemined. Drie Chinese overheidsorganisaties waarschuwden consumenten dat crypto “seriously violate people’s asset safety” en roepen op om niet meer in crypto te handelen.
  • Olie op het vuur: de Financial Times schreef dat veel institutionele beleggers sceptisch zijn over crypto omdat de volatility te hoog is.

Wellicht dat ik een nieuwsitem gemist heb, maar de negatieve lading van dit nieuws is overduidelijk. Om te begrijpen wat de motivatie van beleggers is, ben ik gaan luisteren en kijken naar de meest invloedrijke “experts”.

Rode oogjes

Bitcoin believers presenteren zichzelf met rode oogjes op social media. Afgelopen weekend had ik ook rode oogjes, maar dan van het kijken en luisteren naar de tergend trieste, inhoudsloze reacties van deze zogenaamde experts. Onderstaand nog een opsomming, nu van meest bizarre quotes van verschillende experts. Hou je vast:

  • “Elon Musk snapt er niets van en is niet betrouwbaar. Bitcoin verbruikt de helft van de energie van conventionele banken”.
  • “Financiële markten zijn dom.  Mensen zijn dom”.
  • “JP Morgan manipuleert de markt. Eerst stoppen ze hun klanten in Bitcoin en daarna laten ze hen draaien naar goud. JP is eerder veroordeeld voor dit soort manipulatie en doet het nu weer want de winst is groter dan de boete”.
  • “Crypto is een 70-100% volatility markt dus 50% swing is dus heel normaal”.
  • “Op een koers van 45.000$ kan je bijkopen. We zitten in een bear market en we gaan zeker verder naar beneden. Je kan ook bijkopen op 42 en nog wel lager ook”.

De mening van experts

De bull-run partyline van iedere expert was dat crypto de ultieme inflatie hedge en SoV (Store of Value) is. Ze vertelden dat jouw geld veiliger is in crypto dan in fiat geld (conventionele valuta). Maar deze daling vernietigt decennia aan inflatie-compensatie en beschadigt de assumptie van veiligheid. Helaas, afgelopen week kwam geen enkele expert terug op deze populaire partylines.

Ik heb mijn conclusie over 95% van de experts getrokken. Hoe durf je te zeggen dat financiële markten en mensen dom zijn, dat Musk er niets van snapt, dat JP de markt manipuleert. Niet lang geleden werd Musk door experts de hemel in geprezen omdat zijn Tesla Bitcoins had gekocht. Diezelfde experts bejubelden JP recentelijk voor het openen van een crypto desk. Het advies van JP om te draaien naar goud was overigens niet slecht. Goud heeft recent een beter correlatie met inflatie dan Bitcoin. Je kan ook niet met droge ogen zeggen dat 50% koersbeweging normaal is en dat je moet kopen op 45,000 als je zeker weet dat het lager gaat.

Hun mening is niet of slecht onderbouwd, maar hun (re)acties doen er helaas wel toe. Zij zijn immers onderdeel van het volume in deze markt en hebben invloed op het gedrag van beleggers.

De mening van beleggers

In maart schreef ik deze column: Bitcoin Bullshit. Ik had een enquête gehouden over kennis, begrip en acceptatie van Bitcoin. Een deel van die mensen (en een andere crypto beleggers die ik sindsdien heb leren kennen), heb ik afgelopen weekend gebeld met een aantal vragen. Onderstaand de antwoorden

De conclusie is dus dat op een na, niemand deze beweging verwacht had. Niemand heeft sindsdien gekocht of verkocht, maar een deel van hun overtuiging heeft plaats gemaakt voor hoop. Die ene die het wel goed had, is mijn goede vriend Edwin. Hij heeft zich na een lange en succesvolle carrière als aandelenhandelaar en valutatrader al jarenlang ondergedompeld in crypto-kennis. Hij is mijn steun en toeverlaat als het gaat om de zin en onzin in deze markt en munten. Hij vertrouwde de markt niet en had zijn posities kort voor de diepe duik afgebouwd. 

Mijn fout

Begin april vertelde ik met groot plezier op BNR radio aan presentator Thomas van Zijl dat ik ook mijn eerste stukjes Bitcoin en Ether had gekocht. Mijn plan was om geleidelijk steeds beetjes meer te kopen. Binnen 4 dagen had ik Ether alweer verkocht met 10% winst. Blijkbaar kon ik de verleiding van swingtrade (ook) niet weerstaan. Bitcoin bewoog vreemd en vooral zijwaarts. Een paar weken later voelde de price action van Bitcoin niet goed. De grafiek toonde dat de topjes iedere dag weer lager waren dan de vorige en het volume tegelijkertijd stiekem steeg. Dat betekende dat er iets te veel beleggers waren die stilletjes uit de markt wilden piepen. Op 12 mei heb ik om die reden (gelukkig) verkocht en verlies genomen. Ik heb wel een piepklein beetje gehouden om de koers te kunnen “voelen”, zodat ik mijn terugkeer goed kan (proberen te) timen.

Mijn terugkeer

Deze crash is vooral een nuttige shake-out. Het verschuift de deelnemers in deze markt weer iets verder weg van pure speculatie naar fundamentele analyse en maatschappelijke acceptatie.

Als een opmerking van Musk zo veel impact heeft, zit er nog veel te veel stupid money in deze markt. Stupid? Yep stupid. Deze beweging bevestigt namelijk dat veel geld louter in deze onvolwassen markt zit voor de daytrade en de swingtrade. Voor de speculatie. Het gros van de experts stimuleren dat volatiele gedrag. Zij leven namelijk niet van het fundament, zij kanibaliseren jouw volatiliteit voor clicks en volgers.

Smart money belegt vroeg in de innovatiecyclus vanuit het fundament, de user case. Als experts en beleggers die user cases als basis nemen, zal een fundamentele markt ontstaan waarin dit soort negatief nieuws hooguit 10% impact heeft op de betere coins. Ik heb de afgelopen maanden met veel wiskundigen, AI programmeurs en blockchain specialisten gesproken over de toepassingen en de maatschappelijke waarde van Blockchain en crypto’s. Zij hebben mij overtuigd. Daarom zal ik weer instappen.

Wanneer?

Contrair investeren werkt altijd het beste als je fundamentele overtuiging groot is, zeker in “nieuwe” markten. Twee weken geleden was crypto vernieuwend en relevant. En nu is het plots lachwekkend en irritant? Dat lijkt mij onmogelijk. Dus wanneer terug? Belangrijkste indicator is een laag volume. Als de koers op laag volume een tijdje zijwaarts beweegt en het stil is in crypto-land, wordt het weer interessant. De bevestiging is er als iets meer volume de koers dan laat stijgen. Dat is het bootje waar ik op wacht. Tot die tijd wacht ik af. En als ik dat bootje mis, stap ik iets later in. Liever iets later vol overtuiging, dan te vroeg op de gok. Maar deze keer wel met een iets breder perspectief dan focus op Bitcoin.

Neem contact met ons op

  • Marco Groot Stichting

  • RSIN 8660.44.541